Beg možganov ni nujno problem

Še ena popularna stvar, ki jo radi ponavljajo v medijih: vsi mladi bežijo iz Slovenije. Beg možganov je v marsikateri državi resna težava, a pri nas kljub vsemu še ni tako hudo.

Obstajata dva tipa “bega” mladih možganov, ki jih je potrebno obravnavati ločeno:

  • mladi, ki ne najdejo zaposlitve na svojem področju v domači državi in so prisiljeni iti s trebuhom za kruhom, ter
  • mladi, ki so dosegli vrh svoje stroke, zaradi česar se jim je ponudila priložnost v tujini v enem od globalnih središč njihove panoge.

V prvem primeru nimamo kaj dosti narediti – če imajo mlade medicinske sestre boljšo plačo za podobno delo v Avstriji, bodo odhajale tja vse dokler naše gospodarstvo ne prehiti avstrijskega. A kljub temu gledano v številkah takšnih primerov ni tako veliko, kot pri naših južnih sosedah, zato se tega posebej ne bojim.

Drugi primer pa terja drugačen pogled na beg možganov. Zame, recimo, ni beg možganov, da gre mlad strokovnjak učiti na Stanford, če se mu ta priložnost ponudi, točno tako kot ni beg možganov, da gre Anže Kopitar igrati v NHL namesto za Jesenice. Najbolj prodorni posamezniki si bodo logično želeli, da gredo v svet in popolnoma nič jih ne bo ustavilo, da to dosežejo.

Naloga naše družbe je, da poskrbimo da mladi ne dobijo občutka, da od države niso dobili nič in da preprečimo da imajo negativen pogled nanjo v smislu “ko vas j*be – niste me cenili, zato tudi jaz ne cenim vas.”

Naša država ima izjemne naravne danosti, odlično kvaliteto življenja in eno najvišjih stopenj varnosti na svetu. Verjamem, da se čisto vsak izseljenec z velikim veseljem vrača v domovino in to je tisto, kar moramo znati izkoristiti.

Če na beg možganov začnemo gledati kot na kroženje možganov, bomo namesto joka da vsi gredo, raje pozornost posvečali skrbi, da tisti, ki so odšli, ostanejo čimbolj povezani z domovino. Naš cilj mora biti, da ti strokovnjaki Sloveniji nekaj vrnejo s svojim znanjem, s svojimi nasveti in s povezavami, ki so si jih spletli v tujini. In da jih spomnimo, da naj svoje otroke le vzgajajo tukaj, saj je otroštvo v okolju, ki ga nudi Slovenija, preverjeno bolj zdravo in srečno, kot denimo v ZDA.

Tisti, ki so dosegli vidne položaje v svetu so naš največji potencial – če ga znamo izkoristiti. In veseli me, da je res ogromno posameznikov, ki se na lastno pobudo redno vračajo v domovino kot mentorji, kot predavatelji in vsak na svoj način pomagajo naši državi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *