Nehajte s tem slovenskim lesom

Ne verjamem v to, da je v Sloveniji velik potencial v lesu. Prevečkrat hodim po okroglih mizah, kjer se ljudje trkajo po prsih, da bodo spodbudili lesno gospodarstvo z inovacijami in ne vem čem še, v resnici pa imajo v rokah povprečne izdelke tako majhnih serij, da so kot kaplja v morje celotne gospodarske slike naše države.

To me spominja na zgodbo o električnih avtomobilih. Vrsto let so izumitelji delali električna vozila, ki so res izgledala vesoljsko, a kupil jih ni skoraj nihče. Vsi so pričakovali, da bodo ljudje množično kupovali avtomobile, ker je elektrika pač toliko bolj ekološka in toliko bolj “kul” kot nafta. Pojaviti se je moral Elon Musk, ki je s Teslo Roadster-jem izkoristil ključno prednost za kupca, ki jo ima elektromotor pred tistim z notranjim izgorevanjem: izjemen navor in pospešek.

Roadster je bil dirkalni avto za bogataše. Ampak bil je moderen, lep in zelo kul. Postal je statusni simbol in zastavonoša trenda avtomobilov, ki v očeh kupcev niso kul samo zato, ker so pač električni, ampak so kul, ker elektrika kupcu omogoča stvari, ki jih konvencionalen avto ne. Z drugimi besedami: Teslin električni avto je uspel, ker elektrike ni “prodal” kot lastnost, ampak kot ugodnost za kupca.

No, zaradi tega dvomim, da bo nekdo kupil izdelek samo zato, ker je izdelan iz slovenskega lesa. Poiskati izdelek X in ga narediti slovensko-lesenega bo žal premalo, ne glede na to, kako sentimentalni smo. Žal večina naših poskusov z lesom ostaja na nivoju prodaje lastnosti materiala, ne ugodnosti za kupca.

Verjamem pa v to, da je bolj kot v lesu, v Sloveniji velik potencial v naši inovativnosti. Zagotovo je na trgu še mnogo prostora za nove izdelke, ki kupcu ponujajo nekaj več. Nekateri bodo leseni, drugi pač ne. In na vso silo poskusiti nekaj narediti z lesom je napaka.

Če si res želimo nekaj narediti z lesom, pa mora biti prvi korak, da si postavimo vprašanje: kaj lahko z lesom naredimo za kupca bistveno boljše, kot bi s katerimkoli drugim materialom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *