Socialni aikido

Aikido je borilna veščina, ki izvira z Japonske in v svojem bistvu predstavlja skupek tehnik, s katerimi sile in moč, ki jo nekdo usmeri vate, uporabiš v svoj prid in jih izkoristiš, da prevladaš nasprotnika (ali bolj pogosto, partnerja – v aikidu ni tekmovalnih borb). To je odlična prispodoba za eno najpomembnejših veščin v poslu.

Ustvarjalnik je v zadnjih letih prišel do nekaj izjemno plodnih partnerstev: s številnimi šolami, podjetji, ustanovami, celo predsedniki vlade, države in parlamenta so že sodelovali z nami. Mladi me pogosto sprašujejo, kako je možno, da smo prišli do vseh teh ljudi in se z njimi dogovorili za sodelovanje.

Trik vsakega sodelovanja, tako kot pri aikidu, je da si partnerja ne gresta nasproti, ampak da najdeta način, kako oba od te povezave nekaj odneseta. Povedano drugače, ustvariti morata “win-win” situacijo, zaradi katere bosta oba na boljšem, kot prej.

Vsakič, ko iščemo partnerja, se vprašajmo – kako lahko ustvarimo situacijo, v kateri bosta imela oba večjo korist, kot če ne bi sodelovala? Če to znamo, potem je proces prepričevanja bistveno lažji – konec koncev, bodočemu partnerju bomo ponudili uslugo. Le vprašati se moramo, kaj lahko pridobi druga stran in potem to znati skomunicirati.

Zaradi podobnosti tega pristopa z aikidom so na številnih ameriških univerzah ta proces ustvarjanja plodnih partnerstev, ko se uskladijo “moči” vseh deležnikov, poimenovali socialni aikido.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *