Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek je kul ideja, ampak v zadnjem času je postala hudo “populistična.” Zdi se mi, kot da vsak, ki mu v duši leži malo anti-kapitalizma piše hvalospeve UTD. A kljub vedno več govora o tej temi, debata o UTD ostaja zelo površinska.

V upanju, da vržem kost, ki bo spodbudila bolj poglobljeno razpravo, želim z vami deliti dve smeri razmišljanja, kako si tuja stroka predstavlja, da bo UTD v neki obliki postal realnost.

  1. Z digitalizacijo in razvojem tehnologije
    Tehnologija se v zadnjem času razvija z eksponentno hitrostjo, posledično pa se cene številnih storitev nižajo. Vsaka stvar, ki se dandanes lahko naredi digitalno, je po pravilu nekajkrat cenejša, kot je bila prej. Veliko akademikov zato predvideva, da se bo v prihodnjih desetletjih strošek, potreben za doseganje dostojnega življenja, bistveno znižal. To se kaže v nižjih cenah energentov, transporta in nekaterih življenjskih potrebščin. Povedano preprosto: če za to, da pridemo “skozi mesec” zadostuje 100 eur namesto 1.000, se UTD kar naenkrat splača.
  2. Kot mehanizem za investiranje v najbolj nadarjene posameznike
    Ena najbolj popularnih predpostavk glede UTD je, da lahko, v kolikor posamezniku ni več treba skrbeti za svojo eksistenco, ves svoj čas namenja svoji ustvarjalnosti. Primer za to je recimo mlad umetnik, ki bi s svojimi umetninami težko preživel na trgu, zato mora večino svojega časa nameniti za priložnostna dela. UTD bi mu omogočil, da razvija svoje talente in se posveča vrhunski umetnosti. Mnogo podjetniških vlagateljev predvideva, da bi se splačalo narediti natečaj za najbolj nadarjen odstotek posameznikov na področju znanosti, podjetništva, tehnologije ali umetnosti in jim iz lastnega žepa plačevati UTD pod pogojem, da ob njihovem bodočem velikem uspehu določen odstotek svojega zaslužka dobijo investitorji.

V Oaklandu v ZDA trenutno poteka pilotski program, ki ga financira najbolj znan podjetniški pospeševalnik na svetu Y Combinator, v okviru katerega so 1.500 posameznikom namenili UTD v višini 2.000$ na mesec. Prejemnike UTD bodo spremljali vse do smrti in beležili vse najpomembnejše vidike njihovega življenja. Upajo, da bodo s tem potrdili ali ovrgli zgornji predpostavki.

Pozdravljam razpravo o UTD, ki je svež, inovativen koncept – a zavedati se moramo, da uvedba UTD ni in nikoli ne bo čarobna palica, ki bo sama po sebi rešila našo družbo. Razprava o njem zato ne sme biti populistična, ampak mora temeljiti na še kakšni znanstveni študiji po vzoru tiste iz Oaklanda. Morda celo v Sloveniji…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *